Tavaly szeptemberben több mint duplájára nőtt az Úszó Nemzet Program. 22 helyszínnel bővült az ÚNP (plusz Győr újra csatlakozott a Programba), ami elképesztő infrastrukturális növekedést jelent. Négy hónap után kijelenthetjük – ez a gyarapodás nagyobb zökkenő nélkül ment végbe.

 

2023 szeptemberétől az Úszó Nemzet Programban már összesen 42 helyszínen több, mint 40.000 gyermek tanulhat meg szakképzett oktatóktól ingyenesen úszni. Ahhoz, hogy az oktatás gördülékenyen történjen, 360 oktatóra van szükség, akiknek a tevékenységét folyamatosan felügyelik.

 

Dr. Szájer Péter, az ÚNP oktatásmódszertani vezetője kiemelte, rendkívül fontos, hogy helyesen, megfelelő technikával és odafigyeléssel tanítsák a gyermekeket az oktatók “Szeptember óta már nem csak Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás és jómagam járjuk a helyszíneket, hogy meggyőzödjünk arról, hogy a terveknek megfelelően folyik az oktatás, hanem régiók alapján, több egyetemi szakember is felügyeli az ÚNP menetét. Nyolc egyetemmel kötöttünk együttműködést az elmúlt években, aminek köszönhetően valamennyi régióban szaktekintélyek tudják ellenőrizni a Programot. Folyamatosan látogatják az uszodákat, ahol az oktatás minőségét ellenőrzik, arról beszámolót készítenek, felhívják a figyelmet az esetleges hiányosságokra és szükséges változtatásokra.”

 

Az egyetemekkel történt együttműködési megállapodások azt eredményezték, hogy az általuk biztosított szakemberek regionálisan bekapcsolódtak az oktatásmódszertani ellenőrzésbe, és oktatói kiválasztásba.

 

Fontos kiemelni, hogy az ÚNP számontartja a gyermekek fejlődését, hiszen az oktatók minden szintfelmérő eredményét egy elektronikus nyilvántartásba felvezetik egy tableten. Emiatt valamennyi gyermek fejlődését könnyedén nyomon lehet követni. “Pontosan látjuk, hogy a gyermekek milyen úszástudási szinten vannak. A legtöbbjük másfél év alatt eléri a hatodik szintet, azaz mélyvízben hátúszásban és mellúszásban tudnak már úszni.”

 

A 42 helyszín összesen 234 települést foglal magába – azaz 42 uszodában oktatnak több, mint 40.000 gyermeket, akiket az óvodától/iskolától az uszodáig autóbuszokkal szállítanak. A Programban összesen 125 autóbusz áll rendelkezésre, 120 sofőr áll napi szolgálatban.

 

Az ÚNP-nek köszönhetően olyan településeken is oktatnak már úszást, ahol eddig még nem volt hagyománya – ilyen például Heves, Enying, Tolna, és Sarkad. Ennek köszönhetően egy olyan tudásra és alapvető készségre tesznek szert a gyermekek, amely akár az életüket is megmentheti a jövőben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment