Közel negyvenezer gyermek ingyenes úszni tanulását biztosítja 2023. szeptember 11-től az Úszó Nemzet Program, amely immáron 42 településen van jelen. A szeptember 11-i indulás mondhatni zökkenőmentes volt, több ezer gyermek csobbant hétfőn vízbe.

 

“Ezt a Programot 2018-ban álmodtuk meg, amellyel az volt a célunk, hogy Magyarországon egy olyan nemzeti programot valósítsunk meg, amellyel fölrajzi helytől, kortól, nemtől, anyagi állapottól függetlenül egy életreszóló úszni tudást adjunk át a gyerekeknek” – összegezte a program lényegét Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke az évnyitó beszédében.

 

A cél az, hogy a három korosztályt felölelő, a tantervbe beillesztett oktatásban résztvevő gyermekek mindegyike alapvető úszástudást szerezzen, ezzel csökkentve a jövőbeli vízi balesetek lehetőségét. Tehát a fő cél az, hogy az úszásnemeket az óvodás és az iskolás gyerekek elsajátítsák, a vízben biztonságban érezzék magukat. Az Úszó Nemzet Program természetes hozadéka lehet, hogy az úszósport bázisát növeljük.

 

A szeptember 11-i indulás rendkívül különleges volt, hiszen mindenki, aki az Úszó Nemzet Program részese a helyszíneken figyelte, hogy minden a legnagyobb rendben történjen. És úgy is történt. Kiváló csapatok jöttek létre, helyi koordinátorokkal, oktatásszervezőkkel, oktatókkal, óraadókkal, így a Program sikere igen megalapozott.

 

A siker már bizonyos tekintetben garantált, hiszen vannak olyan települések (Heves, Tokaj, Enying) ahol még sosem volt úszásoktatás az ÚNP előtt. Ezzel a sportági alapbázist egyértelműen bővíthetjük, de talán a legfontosabb az, hogy az ország ezen területein is biztos úszástudást szereznek majd a gyermekek.

 

Íme néhány helyszíni fotó, szerte az országból!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment