A Kormány által idén októberben jóváhagyott, a MÚSZ által életre hívott Úszó Nemzet Program előreláthatólag már jövő év elején debütálhat. 2021-ben négy helyszínnel indulhat a tesztüzemmód, amelyben Mór, Tokaj, Debrecen és Budapest XXII. kerület kijelölt uszodalétesítményei, illetve azok vonzáskörzeteibe tartozó oktatási intézmények vehetnek részt. Ezzel mintegy 3000 gyermek mondhatja majd el magáról, hogy megtanul úszni, amely nemcsak az egészségtudatos életmód előtérbe helyezése miatt fontos, hanem egyúttal hatalmas előrelépés a családok számára is, hiszen általános iskola 2. osztályáig testnevelés óra keretében, ingyen szerezhetik meg a lurkók a vízbiztos úszás tudást.

A februári rajthoz szükséges egyeztetések már az év elején megkezdődtek a MÚSZ projekt csapata és az érintett szereplők között, valamint az elmúlt egy hétben négy sikeres és előremutató kerekasztal megbeszélést tartottak a budapesti, móri, debreceni és tokaji pilot helyszíneken, amelyeken dr. Wladár Sándor MÚSZ elnök mellett tiszteletüket tették a pilotoknak otthont adó települések és intézmények vezető tisztségviselői, illetve a témában értintett munkatársai.

A Program szempontjából kiemelt jelentőséggel bír az elmúlt négy találkozó, hiszen ezek remek alkalmat nyújtottak arra, hogy a résztvevő felek megvitassák a februári indulás előkészítésével és megvalósításával kapcsolatos kérdésköröket, feladatokat. Az ÚNP az összes pilot helyszínen pozitív fogadtatásban részesült, így a program teszt évében összesen 23 település 83 óvodája és iskolája működhet közre a sikeres megvalósításban.

A kerekasztal egyeztetéseken szerzett tapasztalatok pedig segítik annak megerősítését, hogy az Úszó Nemzet Program megvalósításával országosan egy példamutató, széleskörű szakmai és társadalmi együttműködés jöjjön létre, melynek hosszútávú célja a magyar gyermekek életminőségének javítása, valamint nemzetünk sikeres jövőjének biztosítása.