Gyakran Ismételt Kérdések

Az Úszó Nemzet Programban a kizárólag 5. életévüket betöltött gyermekek vehetnek részt. Ennek oka az, hogy azok, akik az adott tanév kezdetéig (szeptember) nem töltik be az ötödik életévüket évvesztesnek számítanak, vagyis még egy évet az óvodában fognak tölteni, amikor természetesen már részt vehetnek az ÚNP foglalkozásain. Az óvoda után az iskola első és második tagozatosai ugyancsak részesei az ÚNP-nek, így ideális esetben tehát végig tudja járni a 3 évet. Sajnos muszáj meghúznunk a (kor)határt, mert különben mindig jönne 1 újabb és újabb gyerek, aki pont 1 nappal később született, így a határ meghúzására a törvény által előírt augusztus 31-i születés tűnik a legideálisabbnak.

A szülőknek minden félév során lesz egy kijelölt nyílt nap, amikor megtekinthetik a foglalkozást és bepillantást nyerhetnek, hogy gyermekeik az adott időszakban mit sajátítottak el az úszásoktatás során, milyen fejlődésen mentek keresztül az azt megelőző hetekben/hónapokban.

Nem. Higiéniai okok miatt sajnos nem lehetséges a csere.

Egyáltalán nem muszáj, ez csak egy hozzáadott érték. Az Úszó Nemzet Program egyik alapelve az egyenlőség, ezért igyekszünk mindenkinek ugyanazt az egységes szolgáltatás-csomagot biztosítani.

A következő tanévben mindenki kap újat, azt megelőzően újra bekérjük a méreteket.

Amennyiben gyermeke intézményt vált, akkor abban az esetben tudja folytatni az ezen szervezett kereteken belül úszásoktatási programot, amennyiben az új intézmény is tagja az ÚNP-nek. Kérjük tekintse meg az ÚNP weboldal helyszínek menüpontját, ahol meg tudja tekinteni, hogy az adott tanuszodába jelenleg mely oktatási intézmények diákjai járnak.

Az új helyszíneken mindenütt az első egy teszt év. Útvonalakat, létesítmény-használatot és -beosztást, oktatási rendszert és oktatókat is tesztelünk. Az osztályok, illetve az évfolyamok felmenő rendszerben csatlakoznak be, így biztosítjuk azt, hogy zökkenőmentes legyen valamennyi intézmény csatlakozása.

A gyerekek nem kapnak osztályzatot. Az ÚNP célja, hogy a gyerekek megbarátkozzanak a vízzel, egészséges/sportos életmódra nevelje őket és hogy a program (óvoda utolsó év, általános iskola 1. és 2. év) végére a résztvevők 3 úszásnemet magabiztosan elsajátítsanak. Mindenki más-más ütemben jut majd el a kívánt szintre, így a visszajelzéseket és a gyermekek motiválását is nem érdemjegyekkel, hanem a 9 szintre osztott, állatkás matricákkal fogunk megoldani. Erről bővebben itt és a Kicsiknek menüpont alatt olvashatnak.

Amennyiben gyermeke valamilyen oknál fogva nem tud részt venni a foglalkozáson (betegség, orvosi vizsgálat, más családi program), akkor mindezt a szülőknek a tanintézmények felé kell csak jelezni. Az ÚNP oktatási programja folyamatosan halad tovább, az esetlegesen hiányzók a következő alkalommal tudják az új feladatokat elsajátítani, társaikat utolérni.

Igen, amennyiben az orvos hozzájárult az újbóli csatlakozáshoz, akkor visszatérhet az ingyenes úszásoktatáshoz.

A Program és a csoportos órák beosztása a kezdő létszám alapján lett kidolgozva, így amennyiben a gyermek nem beteg, úgy továbbra is mennie kell úszni. Az uszodák törekednek arra, hogy a medencéket kellemes hőfokra fűtsék, így az elmúlt évek tapasztalatai alapján mondhatjuk, a tanulók nem szoktak fázni az oktatások során. Ha emiatt kiveszik a Programból a gyermeket, akkor a következő szeptembertől újra csatlakozhat a csoporthoz.

Az Úszó Nemzet Program kimondottan azzal a céllal indult el, hogy belátható időn belül az ország összes óvodájának nagycsoportosai, valamint összes tanintézményének 1. és 2. általános iskolás tanulói részt vehessenek az ingyenes úszásoktatásban. Amennyiben az ÚNP még nem ért el az Önök településére, úgy kérjük legyenek türelemmel, hisz a tanuszodákat, akkreditált oktatókat és a program kapcsán ugyancsak biztosított logisztikát csak részletesen átgondolt, rendszerszintű struktúrában lehet biztosítani. A háttérben a Magyar Úszó Szövetség szakmai vezetése mellett azon dolgozunk, hogy a szükséges feltételek a lehető leghamarabb rendelkezésre álljanak, így lépésről-lépésre haladva egyre több gyermek lehet részese az úszásoktatásnak.

Sajnos erre nincs lehetőség. Az iskola és az Úszó Nemzet Program helyi szervezésében résztvevő együttes felelőssége, hogy az intézményből uszodába és onnan vissza eljuttassák a gyereket. Az uszodában csoportosan fogadják és kísérik a gyerekeket. Nincs kapacitás arra, hogy az egyénként érkezőket bevárják.

 

Amennyiben a gyermek mozgássérült, úgy lehetőség van az egyéni szállításra, amit mindenképpen előre kell jelezni az intézmény és a helyi koordinátor felé.

Igen, ki lehet lépni, azonban a hozzájárulás visszavonását jelezni kell írásban az intézmény felé. Erre csak az óvodai oktatás során van lehetőség, hiszen iskolában már kötelező a részvétel.

Az ÚNP logójának felhasználása a Magyar Úszó Szövetség előzetes engedélyéhez kötött. A programban résztvevő intézmények a MÚSZ visszaigazolását követően az innen elérhető arculati kézikönyv alapján és/vagy a központi koordinátoroktól az ÚNP logó bekérését követően használhatják a program emblémáját.

ARCULATI KÉZIKÖNYV ide kattintva elérhető