A Magyar Úszó Szövetség hétvégén tartotta első széleskörű oktatói továbbképzését, (az eddigi tesztüzemód után) az immár hamarosan az Úszó Nemzet Program kapcsán a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Athén termében. A két napos eseményen – amelyet Sterbenz Tamás, az egyetem Rektora nyitott meg – közel 200-an vettek részt, köztük a január 31-től a programba kerülő 20 város régióvezetői, helyi koordinátorai, oktatásszervezői és oktatói.

Fontos kritérium, hogy az Úszó Nemzet Programba kerülő oktatóknak nemcsak erkölcsi bizonyítvánnyal, államilag elismert szakirányú végzettséggel és MÚSZ licensszel kell rendelkezniük, hanem kötelező részt venniük továbbképzésen és teljesíteniük az ehhez kapcsolódó tesztet – így a hétvége meghatározó mérföldkő volt mind az oktatók és az előadók, mind a program számára.

A Magyar Úszó Szövetség nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a két nap során kiváló, a saját területükön elismert szakemberek álljanak a pódiumra, így nyitásként Sós Csaba és Szájer Péter az Úszó Nemzet Program általános és specifikus céljairól, a szakmai szervezeti struktúráról és annak működéséről, valamint az óratervről tartott részletes előadást.

Tóth Ákos és Nagy Nikoletta az úszásoktatás módszertani anyagait elevenítette fel: vízhez szoktatás, hát, mell és gyorsúszás témakörben.

Katona Zsolt, a rajt és fordulók helyes kivitelezéséről, a vízből mentésről és annak gyakorlatairól tartott előadást.

A második nap Danks Emese előadásával kezdődött, ahol a MÚSZ által kiemelten kezelt gyermekvédelem került középpontba, illetve ezt a témát folytatva és kiegészítve Harsányi Szabolcs Gergő sportpszichológus következett, aki a gyermekek motivációjáról beszélt és gyakorlati példáival, bölcs meglátásaival kiérdemelte a közönség vastapsát.

A továbbképzés egyik legfontosabb eleme a csapatépítés és csapatmunka volt, így a résztvevőknek városonként az Úszó Nemzet Programban előre meghatározott 9 oktatási, módszertani szintet kellett felépíteni részletes gyakorlati struktúrával. Ezután a kiválasztott városok prezentálták a gyakorlatsoraikat, szintekhez igazítva.

A program végén a helyi koordinátorok és oktatásszervezők, megismerkedtek az ÚNP szoftverrel, amely az erre a célra biztosított tabletekkel lesz összekötve, így a későbbiekben a jelenléti ívet, a szintek teljesítését és az oktatói óraterhelést is egyszerűen és átláthatóan lehet majd kezelni.

A tartalmas előadásokkal és hasznos gyakorlati feladatokkal felépített képzés végül írásbeli teszttel és Wladár Sándor elnök beszédével zárult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment