Komáromban 2023 szeptemberétől van jelen az Úszó Nemzet Program, aminek köszönhetően 14 intézményből összesen 380 gyermek kap lehetőséget ingyenes úszásoktatásra.

 

Az ÚNP előtt a városi önkormányzat biztosított lehetőséget az ingyenes úszásoktatásra, azonban ezt csak a helyi intézményekben tanuló diákok vehették igénybe, ősszel tíz, illetve tavasszal tíz alkalommal.

 

Az Úszó Nemzet Programnak köszönhetően a Komárom és környékén egy tanévben összesen 36 óra oktatásban részesülnek a nagycsoportosak és az első osztályosok. Az oktatók elmondása alapján így könnyebben meg tudják tanítani a gyermekeket úszni, köszönhetően a szakszerűen felállított oktatási módszereknek is. Továbbá óriási segítség az, hogy ingyenesen jutnak az úszáshoz szükséges felszerelésekhez.

 

Az ÚNP elsődleges célja Komáromban is az, hogy a gyermek hozzászokjanak a vízhez, megszeressék ezt az új közeget, életre szóló élményt és tudást szerezzenek.

 

Szakál Bence, helyi koordinátor kiemelte, hogy különösen ügyelnek arra, hogy az úszást, a vizet megszerettessék a gyermekekkel, hiszen csak így lehet megfogni és az uszodában „marasztalni”. Már most felfigyeltek pár tehetséges gyermekre: „Még csak szeptember óta van nálunk az Úszó Nemzet Program, de már most legalább három-négy tehetséges gyermekre figyeltünk fel, a szüleiknek már javasoltuk, hogy foglalkozzanak többet az úszással, válasszák azt sportáguknak.”

 

Az Úszó Nemzet Programban csak kvalifikált oktatók vehetnek részt. Kiemelkedik közülük Komáromban az olimpikon Balogh Gábor, aki 2008-ban, Pekingben, illetve 2012-ben Londonban képviselte hazánkat az ötkarikás játékokon. Gábor a szakképesítésén túl az évtizedes tapasztalatát is át tudja adni a gyermekeknek, ezzel segítve azt, hogy minél többen szeressék meg az úszást.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment